TYÖN TARKOITUS

Vain 24 päivää eläkkeelle!


He haluavat kyllä päästää minusta eroon ensi vuonna, teen sitten oikein hyvän diilin!

Pääsiäinen tulee, sen jälkeen pari kuukautta kesälomaan, voi että lasken työpäivät!

Tällä viikolla vapauden kaipuu tulee vastaan kaikkialla, tai ainakin kaipuu pois työpaikasta. Olen muistanut miltä oma elämäni näytti viime vuosina, miten työ söi kaiken aikani ja energiani. Minusta se oli ihan paikallaan, koska työ oli mielekäs, tärkeä, haastava. Lopettaminen oli kuitenkin helpotus, paradoksaalista kyllä.
Nyt kun rakennan omaa toimintaani olen niin inspiroitunut, että voisin työskennellä vuorokauden ympäri. Työn tarkoitus on minulle kristallinkirkas.
Kaikille asia ei ole näin.

Nyt kun rakennan omaa toimintaani olen niin inspiroitunut, että voisin työskennellä vuorokauden ympäri. Työn tarkoitus on minulle kristallinkirkas.

Kaikille asia ei ole näin.

Tanskalainen psykologi ja konsultti Karen Schultz on tutkinut työelämän eksistentiaalisia ulottuvuuksia (kirjassaan ”When work means meaning”, 2005). Vuosituhannen alussa hän, kuten moni muukin, todisti muutoksen työntekijöiden suhtautumisessa työhön: yhä harvempi valitsee yritysten välillä, yhä useampi valitsee työn ja eksistentiaalisen kehityksen välillä.
Tämä voi kuulostaa ylimieliseltä ja provosoivalta, eihän monillakaan ole mahdollisuutta flirtailla sillä ajatuksella, että luopuisi kuukausipalkasta. Mutta mieti vähän, unelmoithan sinäkin siitä, että saisit työskennellä niitten asioiden parissa, jotka osaat parhaiten? Että voisit vaikuttaa työn aikatuluun, tehdä yhteistyötä valitsemiesi kolleegoiden kanssa, ja sellaisten asiakkaiden kanssa, jotka kokevat kontribuutiosi olevan heille todella arvokasta? Niin että sinulla olisi voimia ja iloa elää myös työn ulkopuolella?
Niinpä, sinä pohdiskelet työn merkitystä osana elämän tarkoitusta. Etkä ole yksin.

Schultzin sanoma on, että jos yritys haluaa kilpailla parhaimmista inhimillisistä resursseista, sen pitää olla valmis ymmärtämään työntekijöittensä eksistentiaalista kehitystä. Hän piirtää erilaisia kaavioita, joista toiset ovat hyödyllisempiä kuin toiset, ja näyttää miten työyhteisössä voidaan ottaa esille kysymyksiä työn merkityksestä, sekä yrityksen että yksittäisen työntekijän tai tiimin kannalta. Miten paljon elät työtä varten, miten paljon työskentelet jotta voit toteuttaa itsesi elämän muilla aloilla? Entä tasapainottelu yrityksessä: onko voitto sellaisenaan tärkein, vai nähdäänkö se hyvin suoritetun tehtävän luonnollisena seurauksena? Mikä on henkilökunnan arvo: tehdäänkö yrityksessä tulevaisuuteen tähtäävää työtä, esimerkiksi arvojohtamisen ja oppivan organisaation keinoin, vai satsataanko eniten seurantaan, kuten prosessiohjaukseen ja hierarkiseen hallintaan?

Kaikki nämä muodot ovat tarpeellisia, koska eri ote vaaditaan niin ihmisen kuin yrityksenkin eri vaiheissa.

Työpaja näitten kysymysten äärellä voi luoda taikaa työyhteisöön. Usein työpaikan epäselvyyksien ja konfliktien takana piilee epätietoisuus työn tarkoituksesta. Eksistentiaalinen coaching, sekä yksilöllisesti että ryhmässä, tekee näkyviksi tekemisen ja kehityksen esteenä olevat ongelmat, ja se tarjoaa mahdollisuuden harkintaan, josta taas syntyy ymmärrys siitä, miten voidaan edetä.

Mitä teidän työyhteisönne tarvitsee juuri nyt?

0

Jätä kommentti